Vad är rynkor?
Rynkor är en naturlig del av hudens åldrande. Huden blir med tiden tunnare och mister då något av sin elasticitet. Hos alla människor sker en process där blodcirkulationen och försörjningen till huden blir sämre och huden får skrynklor och blir slappare. Personer med ljus hy och lite pigment har sämre skydd mot rynkor än personer med mörk hud. Alla kommer att få rynkor, en del mer än andra. Få vuxna människor är helt befriade från rynkor.

Varför får vi rynkor?
Rökare är mer utsatta för rynkor, detta för att rökning förstör de blodådror som försörjer huden. Rökning orsakar speciellt rynkor och linjer runt ögonen och munnen. Förutom åldrande och rökning är solen en viktig faktor som bryter ner huden. UVA- och UVB-strålarna från solen gör att det blir förändringar i underhuden som leder till att huden blir tunnare.

Vad kan man göra?
Det finns olika metoder för att bli av med rynkor och få en slät hud. Laserbehandling, peeling och kirurgiska ingrepp som ansiktslyft är några. Medicinen Aberela innehåller vitamin A-syra som är känd för att kunna reducera fina linjer. Aberela är emellertid receptbelagd och är egentligen till för att behandla acne. Det finns även en uppsjö av rynkkrämer på marknaden. En del fungerar och en del fungerar inte. Vi anser att vår antirynk-kräm Erase 3-minuter är en av de bästa på marknaden. Kirurgi och andra metoder är dessutom dyra och riskabla.

Skydda dig själv mot solen genom att använda solkräm med hög solskyddsfaktor och överdriv inte solningen för att undvika linjer i huden. Om man röker bör man sluta med det för att motverka rynkor. Genom att fimpa fördröjer man inte bara hudens åldrande utan får även en bättre hälsa. En god kost är också viktigt för att undvika skrynklig hud. Ny forskning visar att om man äter en kost med mycket raffinerat socker kan detta ha direkt inverkan på bildandet av rynkor. Att dricka mycket vatten är bra för huden och kan ge en sundare och slätare hud.

Träning håller igång blodcirkulationen och gör att huden ser yngre och friskare ut. Sömn har också betydelse för dina rynkor. Om man sover för lite får man mörka ringar och påsar under ögonen. På dagen arbetar huden med att skydda sig mot UV-strålning och föroreningar. På natten laddas kroppen med ny energi och huden får tid till att förnya sig. Ordentligt med sömn gör underverk för grov och ojämn hud.